Tüylenme artisi ve polikistik over sendromu

İstenmeyen tüylerde artış polikistik over sendromu olan kadınlarda psikolojik sıkıntı yaratan önemli belirtilerden biridir. Açık renkli ve ince olan tüyler androjen (erkeklik hormonları) düzeylerinde ve duyarlılığında ki artış nedeniyle veya androjenleri bağlayıp, etkisiz hale getiren SHBG (Sex Hormone Binding Globulin) maddesindeki azalma nedeniyle koyu siyah renk olma ve kalınlaşma eğilimi gösterirler. SHBG insülin direnci ve bunun sonucunda artan insülin miktarı nedeniyle azalmaktadır. Bu şekilde insülin ve şeker metabolizmasındaki bozukluk tüylenme artışına neden olmaktadır. Şişman ve yağ dokusu fazla olan kişilerde de SHBG miktarı azalmaktadır. Bunun sonucunda tüylenme artışı ortaya çıkmaktadır. Çoğunlukla bıyık, sakal ve göğüs bölgelerindeki kıllarda koyulaşma ve sertleşme ile ortaya çıkar. Polikistik over sendromu olan kadınların büyük çoğunluğunda kollarda, bacaklarda, karın ve sırt bölgesinde de tüylenme artışı, çıkan tüylerde renk koyulaşması ve kalınlaşma görülebilmektedir.

 

Tedavide esas amaç;  Miktarı ve duyarlılığı artmış olan androjenlerin (erkeklik hormonları)  etkinliğinin ve miktarının azaltılmasıdır. Buna karşılık; Androjenleri (erkeklik hormonları)  bağlayan, etkisiz hale getiren SHBG (Sex Hormon Binding Globulin) nin ise kan düzeylerinin arttırılmasıdır. Ayrıca; Kıl köklerindeki androjenlerin (erkeklik hormonları) bağlanarak tüylenmeye yol açtığı alıcılara (reseptörler)  androjenlerin (erkeklik hormonları) bağlanmasının engellenmesidir. Ek olarak androjenlerin (testosteron) alıcılara bağlanarak tüylenmeye neden olan aktif, etkin androjen (dihidrotestosteron)formuna dönüşümünün engellenmesidir. Bu tedavi seçenekleri (ilaç tedavisi) tüylenmenin kaynağı,  şiddeti, dağılımı gibi faktörlere bağlı olarak uygulanmaktadır.

 

Tedavide fiziksel metodlardan renk beyazlatma, ağda, tıraş, tüy dökücü kremler, elektroliz ve lazer epilasyon gibi yöntemlerde ek olarak kullanılabilir. Fakat bu fiziksel yöntemler altta yatan hormonal sorunun tedavi edilmesi ile birlikte uygulandığı taktirde başarılı olmaktadır. Bu yöntemlerde büyümeyen tüylerle ilgili çıkacak sorunlara ve cilt tahrişine (iritasyon) dikkat edilmesi gerekmektedir. İlaç tedavisi (anti-androjenler) ile yeni büyüyecek tüylerin engellenmesi ve çıkmış tüylerinde seyreltilmesi ve renklerinin açılması sağlanabilmektedir.

 

 

Haber Listesi
Sitemizi ziyaret eden 85403. kişisiniz.
   © 2009 BH KADIN SAĞLIĞI MERKEZİ TÜM HAKLARI SAKLIDIR. | Tasarım Technoface